Mai dátum: 2024. április 25. (csütörtök) Mai névnap: Márk

Nemzetközi fuvarozás – a kulcs a hatékony és fenntartható nemzetközi szállításért

Nemzetközi fuvarozás – a kulcs a hatékony és fenntartható nemzetközi szállításért

Nemzetközi fuvarozás változásai – Interjú

Nagy László ügyvezetővel, a cég egyik vezetőjével készítettünk egy interjút, hogy megismerjük a legfrissebb trendeket és kihívásokat a nemzetközi fuvarozás területén. Az átfogó beszélgetés során számos fontos téma került terítékre, mint a hatékonyság, a biztonság, a fenntarthatóság, az innováció és az ügyfélszolgálat. A beszélgetésből kiderült, hogy a nemzetközi fuvarozás kulcsfontosságú a globális gazdaság számára, és fontos, hogy a szállítási megoldások a legmodernebb technológiák és módszerek szerint legyenek kialakítva.

Szállítmányozási vállalkozás vezetőjeként nagyon fontos számomra, hogy ügyfeleinknek minél szélesebb körű és hatékony fuvarozási megoldásokat kínáljunk. Az áru csoportosítása és a szállítási módok kiválasztása nagyon fontos szerepet játszik ebben.

Az áruk csoportosítása nagyon fontos annak érdekében, hogy megfelelően tudjuk kezelni és szállítani őket. Általában a termékek sérülékenysége, mérete, súlya és jellege határozza meg, hogy melyik szállítási mód a legmegfelelőbb.

Az áruk csoportosítása a következőképpen alakul:

  • Szilárd áruk: Ilyenek például a gépek, bútorok, építőanyagok. Ezeket a szállítási módok közül a közúti, vasúti és vízi szállítás a legalkalmasabb.
  • Folyékony áruk: A példák közé tartoznak a gázolaj, benzol, kerozin, olaj, lúgok stb. A leggyakoribb szállítási mód a tengeri szállítás és a csővezetékeken keresztül történő szállítás.
  • Gáz állapotú áruk: A példák közé tartoznak az éter, hidrogén, metán, bután, propan stb. A szállítási módok közül a gázvezetéken keresztüli szállítás és a hajózás a leggyakoribbak.
  • Érzékeny áruk: Az érzékeny áruk közé tartozik az élelmiszer, a gyógyszerek, az értékes papírok és a műkincsek. Ezeket általában hűző-fűtő kamionnal vagy légi szállítással szállítják.

Fuvarozási eszközök csoportosítása:

Tengeri szállítás - kikötő

Kiemelt szállítási mód a közúti és a tengeri fuvarozás

A közúti szállítás a leggyakoribb szállítási mód, amely nagy sebességgel és hatékonysággal végezhető el. Az előnye, hogy lehetővé teszi a gyors szállítást és a termékek közvetlen szállítását az adott célpontba. Azonban a közúti szállítás nem mindig a legmegfelelőbb megoldás, ha nagy távolságokról van szó.

A vasúti szállítás egy másik lehetőség, amely sok előnnyel jár, például az alacsonyabb szállítási költségekkel és a nagyobb kapacitással. A vasúti szállítás különösen előnyös nagy mennyiségű áruforgalom esetén, amelyeknek nem szükséges a gyors szállítás, de az időjárás vagy a közúti forgalom okozta kockázatok miatt nem javasolt a közúti szállítás.

A vízi szállítás a legnagyobb szállítási kapacitással rendelkezik és általában a legolcsóbb szállítási mód. A tengeri szállítás általában a nagy távolságokra vagy az óceánokon való szállításra használatos. Azonban a hosszabb szállítási idő és az esetleges kikötői és vámügyintézések miatt nem minden esetben a legmegfelelőbb megoldás.

A légi szállítás a leggyorsabb szállítási mód, és ideális megoldást jelent az érzékeny áruk vagy a sürgős szállítmányok szállítására. Azonban a magas szállítási költségek és a korlátozott szállítási kapacitás miatt csak korlátozottan használjuk ezt a szállítási módot.

Összességében, az áruk csoportosítása és a szállítási módok kiválasztása nagyon fontos szerepet játszik a hatékony és gazdaságos szállítás biztosításában. Az ügyfeleink igényei és a szállítási feltételek alapos mérlegelése alapján választjuk ki a legmegfelelőbb szállítási módot, hogy biztosítsuk a magas minőségű szolgáltatást és elégedett ügyfeleket.

Nemzetközi közúti szállítás

Új trendek és jelentős változások következnek!

A közúti fuvarozásban az elmúlt években jelentős változások történtek, amelyek befolyásolták a fuvarozó cégeket és a megbízókat egyaránt. Az alábbiakban kiemelem a legfontosabb változásokat:

  • Elektronikus fuvarozási dokumentáció (eCMR): Az eCMR bevezetése lehetővé tette, hogy a fuvarozók és a megbízók digitálisan kezeljék a fuvarozási dokumentációkat, ezzel jelentősen csökkentve az adminisztrációs terheket és a papíralapú dokumentumok kezelésével járó költségeket.
  • Szállítmányozási platformok: Az online szállítmányozási platformok (például FreightHub, Flexport, Transporeon stb.) lehetővé teszik a fuvarozók és a megbízók számára, hogy gyorsan és hatékonyan találjanak szállítási lehetőségeket és optimalizálják a szállítási folyamatokat.
  • Környezetvédelem: A fenntarthatósági célok elérése érdekében a közúti fuvarozásban egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezetvédelem. A fuvarozók és a megbízók egyaránt igyekeznek csökkenteni a károsanyag-kibocsátást és fenntarthatóbb módon végezni a szállításokat, például a zöld energiaforrások alkalmazásával és a járműparkok modernizálásával.
  • Gépjárművezetők: Az elmúlt időszakban a fuvarozó cégek egyre nagyobb nehézségekkel szembesülnek a sofőrhiány miatt. A járványhelyzet és a szigorodó hatósági előírások miatt egyre nehezebb megtalálni a megfelelő minőségű és mennyiségű munkaerőt.
  • Digitalizáció: A digitális technológiák egyre inkább megjelennek a közúti fuvarozásban is. Az IoT (az internet dolgok internete), a telematika és a mesterséges intelligencia alkalmazása lehetővé teszi a fuvarozó cégek számára, hogy hatékonyabban nyomon kövessék a járműveiket, optimalizálják a szállítási útvonalakat és javítsák a szolgáltatás minőségét.

Ezek a változások jelentős hatással vannak a közúti fuvarozási piacra és a fuvarozó cégekre. A digitalizáció és az automatizálás lehetőséget ad a hatékonyabb és gyorsabb szolgáltatás nyújtásra, az elektronikus dokumentáció használata és a szállítmányozási platformok alkalmazása pedig jelentősen megkönnyíti az adminisztrációs feladatokat és javítja a kommunikációt a fuvarozók és a megbízók között.

Azonban a sofőrhiány és a környezetvédelmi követelmények komoly kihívások elé állítják a fuvarozó cégeket. A sofőrhiány miatt a szállítási idők növekedhetnek, és emiatt magasabb lehet a szállítási költség. A környezetvédelem iránti növekvő igények pedig jelentős beruházásokat és költségeket jelenthetnek a járműparkok modernizálásában és a környezetbarát technológiák alkalmazásában.

Összességében a közúti fuvarozásban számos változás történt az elmúlt években, amelyek a fuvarozó cégek és a megbízók mindennapi munkáját is érintik. A digitalizáció és az automatizálás lehetőségei nagy előnyökkel járnak a hatékonyság és a kommunikáció terén, azonban a sofőrhiány és a környezetvédelmi követelmények kihívások elé állítják a piacot. A siker érdekében a fuvarozó cégeknek nyitottnak kell maradniuk a változásokra és képesnek kell lenniük az alkalmazkodásra.

Mik azok a fontos szempontok, amelyeket figyelembe kell vennünk, ha speciális áruk szállítására kerül sor?

Az Európai Unióban a túlméretes áruk szállítására vonatkozóan van egy harmonizált jogi keretrendszer, amely előírásokat tartalmaz az ilyen áruk méretére, súlyára, jelzéseire, jelöléseire és a szállítási engedélyekre vonatkozóan. A túlméretes áruk szállításához szükséges speciális engedélyek megszerzése a tagállamok joghatósága alá tartozik.

A túlméretes áruk szállítására előírt feltételek országonként változóak lehetnek, de általában az alábbiakat tartalmazzák:

  • A jármű mérete és súlya meghatározott határértékeket nem haladhatja meg
  • Az áru mérete, súlya és összetétele megfelelőnek kell lennie a szállítóeszköz és a szállítási útvonal számára
  • Az áru csomagolásának és rögzítésének megfelelőnek kell lennie, hogy megvédje az árut a szállítás közbeni károktól
  • A szállítási engedélyek beszerzése szükséges, beleértve az országhatárokon történő szállítás esetében a vámvizsgálatot is

A veszélyes áruk szállítására vonatkozóan az Európai Unióban a Nemzetközi Veszélyes Áruk Szállítására Vonatkozó Egyezmény (ADR) előírásai alkalmazandók. Az ADR 2021-es legújabb törvénye meghatározza a veszélyes áruk osztályait, csoportosítását, csomagolási követelményeit, jelöléseit és a szállítási eljárást.

A Szibéria Sped nagy előnyt jelenthet a túlméretes és a veszélyes áruk szállításában. A rendelkezésre álló eszközök és gépjárművek megfelelnek a legmagasabb európai szabványoknak, és alkalmasak a legnehezebb áruk szállítására is.

Emellett a vállalat szakértői birtokában vannak a szükséges szállítási engedélynek és a Nemzetközi Veszélyes Áruk Szállítására Vonatkozó Egyezmény előírásainak ismerete is. A Szibéria Sped a szállítás teljes folyamatát lefedi, beleértve az útvonaltervezést, a csomagolást, engedélyek beszerzését.

A szibéria sped szállítmányozási cég előnye, hogy rendelkezik a megfelelő engedélyekkel, tapasztalattal és szakértelemmel a túlméretes és veszélyes áruk szállítására. Emellett együttműködnek a hatóságokkal és az iparági szervezetekkel, így mindig naprakész információkkal rendelkeznek a szállítási szabályokról és előírásokról.

Például, ha egy cég szállítani szeretne egy nagy méretű építőgépet Németországból Franciaországba, akkor számos engedélyre és dokumentációra van szükségük a szállításhoz. Ezen kívül, a járműnek meg kell felelnie a helyi utak és hidak méreteinek és súlykorlátozásainak is. A Szibéria Sped azonban segítséget nyújthat a megfelelő engedélyek és dokumentációk megszerzésében, valamint az útvonaltervezésben, amely figyelembe veszi az adott ország szabályait és korlátait.

A veszélyes áru szállítása szintén nagyon szigorú előírásoknak van alávetve, azonban a Szibéria Sped szakemberei nagy tapasztalattal rendelkeznek ezen a területen. Például a szállítási tartályoknak meg kell felelniük a megfelelő UN szabványoknak, és minden szükséges dokumentációnak rendelkezésre kell állnia a szállításhoz.

Összességében, a túlméretes és veszélyes áruk szállítása nagyon bonyolult folyamat, és nagyon fontos, hogy a szállítmányozási cégnek megfelelő tapasztalattal és szakértelemmel rendelkezzen ezen a területen. A Szibéria Sped több éves tapasztalattal és széleskörű szolgáltatási kínálattal rendelkezik a túlméretes és veszélyes áruk szállítása terén, így nagy segítséget nyújthat a megbízók számára ezen a területen.

Statisztikai adatok

Az Európai Unióban az Eurostat a felelős a statisztikai adatok gyűjtéséért és elemzéséért.

Veszélyes áruk szállítása:

A legfrissebb adatok szerint (2019) az EU-ban több mint 2 millió darab veszélyes áru szállítására volt engedély, a leggyakoribb veszélyes áru típusok közé tartoztak a gázok, folyékony anyagok, gyúlékony anyagok és mérgező anyagok. Az adatok továbbá azt is mutatják, hogy a közúti szállítás a leggyakoribb módja a veszélyes áruk szállításának, bár a vasúti és a tengeri szállítás is jelentős szerepet játszik ezen a területen. A balesetek száma relatíve alacsony, az Eurostat szerint az elmúlt években az összes szállítás kevesebb mint 1%-a volt érintett balesetben.

Túlméretés árúk szállítása:

Az Eurostat adatai szerint 2019-ben az EU-n belül több mint 1,6 millió túlméretes áru szállítási engedélyt adtak ki. A leggyakoribb áruk típusai közé tartoznak az építőanyagok, gépek, nehézgépjárművek és az ipari berendezések. A közúti szállítás a leggyakoribb módja a túlméretes áruk szállításának, bár a vasúti és a vízi szállítás is jelentős szerepet játszik ezen a területen. Az adatok azt mutatják, hogy az elmúlt években az engedélyek száma növekedett, amely részben az e-kereskedelem növekedésének köszönhető, amelynek hatására egyre több termék szállítása válik szükségessé.

Hasznosnak találta a cikket?

Hasonló cikkek a blogoldalról

túraútvonalak

Magyarországi túraútvonalak

Fedezd fel Magyarország lenyűgöző tájait gyalogosan, és merülj el a természet csodáiban! Hazánk színes és változatos túraútvonalai várják, hogy lépésről lépésre felfedezd a természeti kincseket, a lankás dombokat, rejtett völgyeket és káprázatos kilátást nyújtó csúcsokat. A következő sorokban Magyarország legszebb túraútvonalait mutatjuk be, hogy te is megtapasztalhasd a természet közelségét és a friss levegőt.

chili paprika

Chili paprika termesztése

Színek, ízek és csípősség – a chili paprika igazi különlegesség, amely nemcsak a konyhádat varázsolja fel, de a kertedben is látványos szereplő lehet. Ha szeretnél saját kezűleg chili paprikát termeszteni, akkor ebben a cikkben minden szükséges információt megtalálsz, hogy sikeresen nevelj ezt a pikáns növényt.

 

Hasonló cikkek ebből a kategóriából