Mai dátum: 2024. június 13. (csütörtök) Mai névnap: Antal, Anett

Nagy nevek az ejtőernyős ugrás világából

Nagy nevek az ejtőernyős ugrás világából

Az extrémsportok igazi legendáiról jóval kevesebbet hallani, mint egy-egy népszerű sportág képviselőiről, pedig az ejtőernyőzésnek is megvannak a maga nevei és történetei. Most szeretnénk bemutatni két olyan embert, akiket joggal nevezhetünk az ejtőernyős ugrás sztárjainak.

Itt van mindjárt a legtöbb ugrást magáénak tudható világrekorder, Don Kellner, aki ugyan csak 41 éves korában ugrott először, élete végéig mégis 46.355 alkalommal vetette alá magát a mélybe. Összesen 232 órát, 40 percet és 36 másodpercet töltött az életében szabadeséssel (összehasonlításképpen: egy egyszerű tandemugrás alkalmával a szabadesés mindössze 45 másodperc – még ha ez sokkal többnek tűnik is, amikor személyesen éli át az ember).

A Guiness Rekordok könyvébe 15.000. ugrásával került be, saját csúcsát pedig minden egyes újabb ugrásával megdöntötte, és azóta sem tudta senki letaszítani a trónról. Don egyébként a tandemugrás szabályainak megalkotásában is aktívan részt vett és az elsők között volt, aki bevezette a lehetőséget saját iskolájában. Talán nem is annyira meglepő, hogy még a boldogító igent is a levegőben mondta ki, feleségével szabadesés közben keltek egybe.

Nem kevésbé nagy név ebben a világban Bill Booth, akit az ejtőernyős ugrás atyjaként szokás emlegetni, ám nem rekordjai, hanem az ugrásbiztonságban elért elképesztő sikerei miatt. 12 szabadalom fűződik a nevéhez, köztük a háromkarikás leoldózár, ami annak idején új szintre emelte az ugrásbiztonságot, ugyanis használói körében huszadára csökkentette a balesetek számát.

1972-ben alapította meg felszerelésekkel foglalkozó vállalkozását, azóta pedig minden rangosabb versenyen jelen vannak termékei, sőt, ő biztosította azt az egyedi ernyőt is, amivel aztán Don Kellner világrekorderré vált. Természetesen Bill maga is rengeteg ejtőernyős ugrást tudhat maga mögött, és olyan helyszíneken élte át minezt, ahol kevesen, például az Északi sark környékén és a Mount Everest fölött.

Ha az ejtőernyőzés történelmébe nem is tervezed beírni a neved, egyszer érdemes kipróbálnod, hiszen az élmény felejthetetlen. Nézz szét a Tandemcentrum honlapján, ismerkedj meg a csomagajánlatokkal és tandemugrás árakkal, aztán pedig ugorj fejest az élménybe!

(X) fizetett hirdetés

Hasznosnak találta a cikket?

Hasonló cikkek a blogoldalról

 

Hasonló cikkek ebből a kategóriából