Mai dátum: 2024. június 13. (csütörtök) Mai névnap: Antal, Anett

Tandemugrás, avagy biztonság mindenek felett

Tandemugrás, avagy biztonság mindenek felett

Aki úgy dönt, hogy 3500 méteres magasságból kiugrik egy repülőből – persze egy tandempilótával együtt, annak valószínűleg rengeteg kérdés dübörög az agyában, mielőtt belevág és mind a biztonság körül forog. Sokak szerint, aki ilyesmire vállalkozik, kísérti a sorsot, de vajon mennyire veszélyes a tandemugrás? A rövid válasz az, hogy egyáltalán nem az, de ennyi feltehetően senkit sem fog meggyőzni, úgyhogy vizsgáljuk meg a kérdést egy kicsit közelebbről!

Azt mindjárt az elején leszögezhetjük, hogy annak a csekély számú balesetnek, ami történik a nagy világban, nem a kezdők, hanem a legtapasztaltabb ugrók az elszenvedői, méghozzá 96%-ban (a maradék 4% is főleg egyéni ugrókból tevődik össze). Ennek végtelenül egyszerű az oka, a profik közül sokan úgy vélik, már elég ugrás van a hátuk mögött ahhoz, hogy felülbírálják a szabályokat – csakhogy sajnos sok esetben tévednek.

A statisztikák azt mutatják, hogy a súlyos balesetek száma gyors ütemben csökken szerte a világon, köszönhetően az újabb és újabb technológiai megoldásoknak, illetve felszereléseknek. Hazánkban legfeljebb 4 évente történik egy-egy baleset, de ezek is olyanok, amik a megfelelő óvintézkedések mellett elkerülhetőek lennének, egy profi csapat mellett tehát annyira kevés a baleset esélye, hogy szinte nem is mérhető.

A balestek leggyakoribb okai között szerepelnek a felszerelés problémák, ám amennyiben az új, a rögzítés pedig megfelelő, és minden alapos ellenőrzésnek van alávetve a tandemugrás előtt, az alapok máris rendben vannak. Ugrás közben legfeljebb az történhet, hogy ütköznek az ejtőernyők, de egy profi tandempilótával erre sincs esély. Ezen felül jó tudni, hogy az ugrónak is megvan a maga felelőssége, nagyon fontos, hogy az egészségügyi problémákat előre jelezni kell, így nem lehet baj.

Mindez alátámasztja, hogy gyakorlatilag nincs rizikófaktor, csak 100% élmény, ami kellően megnyugtatóan hangzik egy jó kis ugráshoz, nem igaz? Ha maximális biztonságra vágysz, keresd a Tandemcentrum csapatát, ahol profi pilóták, korszerű felszerelések és nem utolsó sorban kedvező tandemugrás árak várnak!

(X) fizetett hirdetés

Hasznosnak találta a cikket?

Hasonló cikkek a blogoldalról

 

Hasonló cikkek ebből a kategóriából

Kilátók Magyarországon - Citadella Budapest

Kilátók Magyarországon

Az ember létezése óta meg szerette volna ismerni az ismeretlent, látni mi van az erdőn, mezőn túl. Csodálta a madarakat röptükben, azon töprengve milyen is volna magasból látni a földet . Fentrő nézve, az alattunk elterülő táj látványa mindenki szívét legalább egy kicsit megdobogtatja. Ha magunk alatt látunk mindent, akármilyen parányiak is vagyunk a természetben, hatalmasnak érezzük magunkat. Az alkotás adottságával az ember kilátókat épített, amelyek a látvány mellett nem utolsó sorban megfigyelő toronyként szolgáltak háborús időkben. A modern kori kilátóknak természetesen ilyen szerepük nincs.