Mai dátum: 2024. április 17. (szerda) Mai névnap: Rudolf

Kilátók Magyarországon

Kilátók Magyarországon

Az ember létezése óta meg szerette volna ismerni az ismeretlent, látni mi van az erdőn, mezőn túl. Csodálta a madarakat röptükben, azon töprengve milyen is volna magasból látni a földet. Fentről nézve, az alattunk elterülő táj látványa mindenki szívét legalább egy kicsit megdobogtatja. Ha magunk alatt látunk mindent, akármilyen parányiak is vagyunk a természetben, hatalmasnak érezzük magunkat. Az alkotás adottságával az ember kilátókat épített, amelyek a látvány mellett nem utolsó sorban megfigyelő toronyként szolgáltak háborús időkben. A modern kori kilátóknak természetesen ilyen szerepük nincs.

Fentről nézve minden más, törpe lesz az óriás, valós a kép, nem sejtés, nem látomás.

Barangoljunk hát be néhányat Magyarország kilátói közül!

Erzsébet-kilátó

A János-hegy tetején, 527 méteres tengerszint feletti magasságban elhelyezkedő kilátót 1908-ban kezdték építeni, s 1910-re elkészült, Schulek Frigyes tervei alapján. Anyagában mészkő, építészeti stílusát tekintve neoromán. Magassága 23,5 m, kerülete az alapnál 53 m. Nevét Erzsébet királynéról kapta, aki 1882-ben látogatást tett a hegyen.

Kilátók Magyarországon - Erzsébet-kilátó Budapest

Forrás – sinosz.hu

Csodálatos kilátást nyújt a Budai-hegységre, a Hármashatár-hegyre, a Duna völgyében elterülő fővárosra. Délnyugati irányban a Budakeszi medence látványa tárul elénk, míg északnyugati irányból a Nagy-Hárs-hegy ormait csodálhatjuk. Délkelet felől a Széchenyi-hegy és a Budaörsi-hegy látványa gyönyörködtet bennünket.

Kilátók Magyarországon - Erzsébet-kilátó Budapest

Forrás – hetedhetorszag.hu

Guckler Károly-kilátó

A Hármashatár-hegy tetején elhelyezkedő egyedi, különleges tervezetű kilátó alapját egy II. világháborús légvédelmi ütegállás képezi, zseniálisan átépítve. Nyolcszög alapú, labdára emlékeztető geometriai szerkezet, amely fenyőgerendákból készült. Nevét Guckler Károly (1858-1923) erdőmesterről kapta. Maga a kilátó csupán 4 m magas, de 499 m tengerszint feletti magasságból tárja elénk a látványt. 360 fokos látószögű panoráma kilátást biztosít.

Kilátók Magyarországon - Guckler Károly-kilátó

Forrás – bike4fun.hu

A kilátóról megtekinthetjük a Duna völgyét egészen a Gellért-hegyig, a Megyeri-hidat, a Széchenyi-hegy oldalán elterülő városrészt. Az Erzsébet-kilátó, valamint a Budai-hegység távolabbi részei is kirajzolódnak a látképben.

Julianus-kilátó

A kilátó a Dunakanyarban a Hegyes-tető csúcsán, 482 m magasságban épült kőből. Szerkezetét tekintve kétemeletes bástya jellegű torony. Építését 1938-ban kezdték az Encián Turista Egyesület megbízásából, majd egy évvel később el is készült. Nevét Julianus barátról kapta. Alapja kör alakú, magassága közel 15 m. Mesés kilátást nyújt a Dunakanyarra, a Pilisre,  a Szentendrei-szigetre, valamint a Visegrádi-hegységre, kiemelve a visegrádi Fellegvárat. Kiváló helyszín túrázók számára! (légi videó)

Kilátók Magyarországon - Julianus-kilátó

Forrás – traveladdict.hu

Citadella-kilátó

A Gellért-hegy tetejére 1854-ben emelt erődöt a Habsburg uralkodóház építtette. 235 m tengerszint feletti magasságban helyezkedik el, impozáns 220 m hosszal és 12-16 méter magas falakkal. Az erőd legmagasabb pontjára épült a Citadella. Nem a város védelmét, inkább a város népének megfélemlítését szolgálta. A ma kihagyhatatlan és közkedvelt turisztikai látványosság ezért sokáig a zsarnokság, elnyomás szimbóluma volt. A Citadelláról gyönyörű kilátás nyílik a Duna mindkét partjára, Pest legszebb panorámáját kínálja.

Kilátók Magyarországon

Citadella – Kilátás este

Kisfaludy-kilátó

A 18 méter magas, acélvázas, borovifenyő burkolatos kilátó a Badacsony legmagasabb pontján (438 m) kapott helyet. 2011-ben készült. Csigalépcső vezet fel bennünket a kilátó legtetejére. Szinte panoráma kilátást kínál az idelátogatóknak. Változatos tájképet, melynek része a Balaton háromnegyede, tiszta levegőben Tihanytól a Keszthelyi-öbölig, a Tapolcai-medence tanúhegyei, a zöld erdők és a part közötti üdülőtelepek. A hegyek, völgyek, erdők és a víz szerelmeseinek is egyaránt nagy élmény ellátogatni a Kisfaludy-kilátóba.

Kilátók Magyarországon - Kisfaludy-kilátó

Forrás – funiq.hu

Bence-hegyi kilátó

A Sukoró melleti Bence-hegy 210 m tengerszint feletti legmagasabb pontjára épült. Maga a kilátó 20 méter magas, anyagát tekintve kő, valamint csiszolt, színezett beton. Nyitott teraszos torony, a tetejére 113 lépcső vezet fel. Zárt lépcsőháza falait a környék faunájának fotói ékesítik. A Kruppa Gábor-Merkel Tamás által megálmodott, “betonvirág” névre keresztelt és pályázat útján elfogadott kilátó 2018 márciusában lett átadva.

Kilátók Magyarországon - Bence-hegyi kilátó

Felérve 360 fokos panoráma fogad bennünket, gyakran erős széllel párosulva. A Velencei-tó teljességében látható, egészen a túloldalon elhelyezkedő Dinnyési Fertőig. Lenézve elénk tárulnak Velence házai, a tó túlsó oldalán pedig Gárdony nyaralói tűnnek fel. A kilátó belépődíj mellett látogatható, de a látvány feledteti a szimbólikus összeget.

Kilátók Magyarországon - Bence-hegyi kilátó látkép

Forrás – velence.kornyeke.hu

Dobogókői kilátó

Dobogókőn két kilátó is található. A nagykilátó, amely közvetlen a  Báró Eötvös Loránd Menedékház mögött helyezkedik el egy korláttal biztosított szakadékperem terasza formájában, valamint nem messze tőle a Rezső kilátó, amelyhez a kihelyezett táblákat követve tudunk eljutni. Mindkettőnél 700 méter tengerszint feletti magasságból csodálhatjuk a lélegzetelállítóan szép tájat. A Dunakanyarnak központi szerepe van a közel 180 fokos panorámában, de fantasztikus látványt nyújtanak a Vadálló-kövek, a Prédikálószék, a Rám-hegy, az Árpád-vár, s még sorolhatnánk. A túrázók egyik, ha nem a legkedveltebb kirándulóhelye, amely a pazar kilátás mellet számos programmal kecsegtet.

Kilátók Magyarországon - Dobogókői kilátó

Forrás – mozgasvilag.hu

Barangolásunk végére mit is mondhatnánk, itt a tavasz, irány a kilátó!

Hasznosnak találta a cikket?

Hasonló cikkek a blogoldalról

 

Hasonló cikkek ebből a kategóriából

Autópálya matrica vásárlás interneten – így csináld

Autópálya matrica vásárlás interneten – így csináld

Bár első gondolatra úgy tűnhet, hogy a matricákat a benzinkúton a legegyértelműbb megvásárolni, a gyakorlatban ez igen ritkán van így. Ha épp tankolni megyünk egy utazás előtt, akkor könnyebb a fizetéskor megvenni a megfelelő autópálya-matricát. Miért javasoljuk mégis a digitális megoldást, azaz az e-matrica vásárlást? Cikkünkből kiderül.

Telefonszám kereső - Így tudhatod meg, ki hívott

Telefonszám kereső – Így tudhatod meg, ki hívott

Mikor a telefon kijelzőjén egy számunkra ismeretlen szám jelenik meg, sokan megpróbáljuk kideríteni, ki is hívott, mielőtt visszahívnánk. Rengetegen igyekeznek ugyanis elkerülni a telemarketinges megkereséseket, esetleg a kevésbé kedves ismerősökkel való csevegést. De vajon ki lehet-e deríteni, hogy kihez tartozik egy mobilszám?