Mai dátum: 2024. július 14. (vasárnap) Mai névnap: Örs, Stella

Balatoni hekk sütése – Receptek kezdőknek

Balatoni hekk sütése – Receptek kezdőknek

Mit tudunk a hekkről? Könnyű elkészíteni? Mire kell ügyelni a hekk sütésénél? Ezekre a kérdésekre kapunk választ a továbbiakban. Eddig szerettük, ezután már el is tudjuk majd készíteni! Hasznos tanácsok, egyszerű és nagyszerű receptek!

Balatoni hekk

A balatoni hekk mint fogalom igazán a ’60-as és ’70-es években foganatosodott meg a köztudatban. Az igazság, hogy a hekk (Merluccius merluccius) valójában sós vízi hal, amely Norvégiától egészen Argentína partjáig fellelhető. Húsa igen kellemes, lemezelt és nem túlzottan hal ízű. Szinte szálka mentes, így még a legóvatosabbak és a gyerekek is gond nélkül fogyaszthatják. Érdekesség, hogy forgalomba kizárólag fej nélkül kerül, ennek oka, hogy ezen testrésze minden mércével nézve nélkülözi az esztétikát. Magyarán mondva, a hekk feje csúnya!

Hekk sütése - Receptek kezdőknek

A „Magyar tenger” partjain a gasztronómiai igények kielégítésének céljából jelent meg, feltehetőleg a rohamosan növekvő fogyasztás és a hazai halfauna véges mennyisége függvényében. A modern kor sok mindent leváltott, de a sült hekk azóta is közkedvelt és kihagyhatatlan része a balatoni nyárnak, s ez így van jól!

Hekk sütése

Nem ördöngősség, nem igényel különösebb konyhai tudást. Elég, ha néhány alapszabályt betartunk és igazán finom és könnyű étket varázsolhatunk az asztalra. A hekket általában olajban sütjük, vigyázzunk arra, hogy az olajat ne hevítsük túl, hogy ne égessük meg a panírt. A hekk elkészítésénél a fűszerek használatát ne vigyük túlzásba, csak só, bors, némi petreszelyem kell a „boldogsághoz”. Természetesen igény szerint megbolondíthatjuk fokhagymával, mediterrán fűszerekkel is, nem túlzottan karakteres íze magának a hekk halnak ezt megengedi, ha helyesen kombináljuk őket, díjazza is.

Mint általában a halak a hekk is gyorsan megsül. Közepesen forró olajban egy-egy oldalát elég 5-6 percig sütni.

Fagyasztott hekk sütése

Az élő hekk nem szerepel a kínálatban, három formában tudjuk beszerezni. Fagyasztott filé, egész törzs, vagy panírozott formában. Az elkészítésnél ügyelni kell arra, hogy a panírozott hekket azonnal sütni kell, míg a nem előkészített törzseket (filét) előbb feltétlenül ki kell fagyasztani, ellenkező esetben a hús szétmállik, pépes lesz. A kifagyasztásnál semmiképpen ne használjunk meleg vizet, mikróhullámú sütőt! Szobahőmérsékletű vízbe téve (kb. 20 Co) a hús állaga sem biológiailag sem állagát tekintve nem szenved károsodást. A kiolvadás után a hekket csepegtessük le, szabadítsuk meg a pikkelyektől. Irdaljuk be függőlegesen 1,5-2 cm széles csíkokra. Darabonként egy csapott kiskanál sóval sózzuk be, majd tegyük papírra, szűrőbe.

Miután a fölös nedvet a halhús kiengedte, nem fog szétesni sem elpépesedni a sütés során.

Hekk filé

Hekk sütése sütőben

A hekk elkészítési módjának egyik legkeldveltebb formája. Előnyei az egyszerűsége, kevesebb olajfelhasználás, valamint a kevesebb odafigyelés. Mondhatnánk, hogy mindent beleteszünk a tepsibe és készre sütjük, de azért ennek a módnak is megvannak a kis titkai. A fent leírt előkészítés után a hekket befűszerezzük, vajjal megkenjük, majd 200 C⁰ -ra előmelegített sütőbe tesszük. 30 perc alatt a hekk készre sül. Félidőben a halakat forgassuk meg. A tepsiben sült hekket elkészíthetjük lefóliázva is, amennyiben krumplival, zöldségekkel együtt sütjük, ez inkább párolás, melynek során az ízek egy egésszé állnak össze.

Hekk panír

Néhány szóban a sült hekk „bundájáról”. A hekk panír a legalapvetőbb panírok egyike. Liszt, őrölt pirospaprika, valamint tetszés szerint bors kell hozzá.

Most már tudjuk, amit kell, süssünk hekket!

Fagyasztott hekk receptek

Hekk legegyszerűbben

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 egész hekk törzs
  • 4 kiskanál só
  • 300 gr liszt
  • 70 gr őrölt pirospaprika
  • 5 dl olaj a sütéshez
  • 1 kg krumpli
  • savanyúság tetszés szerint

A kiolvasztott, megtisztított hekk törzseket beirdaljuk (kb 1,5 cm-es csíkokra), besózzuk (a vágásokban is). A lisztet elkeverjük a pirospaprikával és megforgatjuk benne a haltörzseket. Felforrósítjuk az olajat (közepesen, ne túl forróra, a panír megéghet), majd a halakat  10-12 percig pirosra sütjük, pár percenként megforgatva. Ropogósra sütjük a krumplit, a hallal, savanyúsággal tálaljuk.

Hekk sütése - Receptek kezdőknek

Hekk sütése legegyszerűbben

Hekk majonézes öntettel

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 egész hekk törzs
  • 2 kiskanál só
  • 150 gr liszt
  • 50 gr őrölt pirospaprika
  • 3 dl olaj a sütéshez
  • 50 gr majonéz
  • 100 gr tejföl
  • fűszerek az öntethez (bazsalikom, oreganó, bors)
  • 3 db nagyobb krumpli

Az előkészített haltörzseket beirdaljuk, besózzuk. Pirospaprikás, lisztes panírban közepes lángon pirosra sütjük. A majonézt és a tejfelt összekeverjük, borssal, oreganóval, bazsalikommal tetszés szerint fűszerezzük. A krumplikat hajában megfőzzük, megtisztítjuk, kockára vágjuk. A sült hekket és a krumplit leontjük az öntettel, tetszés szerint petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

Hekk majonézes öntettel

Hekk sütése – Hekk majonézes öntettel

Tepsis, zöldséges hekk

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 egész hekk törzs
  • 100 gr vaj
  • 400 gr zöldségkeverék (lehet fagyasztott is)
  • só, bors

A zöldségkeveréket a tepsibe fektetett alufóliába tesszük, amelyet 50 gr vajjal átkentünk. Erre kerülnek a beirdalt, besózott hekktörzsek, melyeket a maradék felolvasztott vajjal leöntünk. Lezárjuk felül az alufóliát és 200 Co _ ra előmelegített sütőben 25-30 alatt készre pároljuk.

JÓ ÉTVÁGYAT!

Hasznosnak találta a cikket?

Hasonló cikkek a blogoldalról

 

Hasonló cikkek ebből a kategóriából