Mai dátum: 2023. szeptember 27. (szerda) Mai névnap: Adalbert

Balatoni hekk sütése – Receptek kezdőknek

Balatoni hekk sütése – Receptek kezdőknek

Mit tudunk a hekkről? Könnyű elkészíteni? Mire kell ügyelni a hekk sütésénél? Ezekre a kérdésekre kapunk választ a továbbiakban. Eddig szerettük, ezután már el is tudjuk majd készíteni! Hasznos tanácsok, egyszerű és nagyszerű receptek!

Balatoni hekk

A balatoni hekk mint fogalom igazán a ’60-as és ’70-es években foganatosodott meg a köztudatban. Az igazság, hogy a hekk (Merluccius merluccius) valójában sós vízi hal, amely Norvégiától egészen Argentína partjáig fellelhető. Húsa igen kellemes, lemezelt és nem túlzottan hal ízű. Szinte szálka mentes, így még a legóvatosabbak és a gyerekek is gond nélkül fogyaszthatják. Érdekesség, hogy forgalomba kizárólag fej nélkül kerül, ennek oka, hogy ezen testrésze minden mércével nézve nélkülözi az esztétikát. Magyarán mondva, a hekk feje csúnya!

Hekk sütése - Receptek kezdőknek

A „Magyar tenger” partjain a gasztronómiai igények kielégítésének céljából jelent meg, feltehetőleg a rohamosan növekvő fogyasztás és a hazai halfauna véges mennyisége függvényében. A modern kor sok mindent leváltott, de a sült hekk azóta is közkedvelt és kihagyhatatlan része a balatoni nyárnak, s ez így van jól!

Hekk sütése

Nem ördöngősség, nem igényel különösebb konyhai tudást. Elég, ha néhány alapszabályt betartunk és igazán finom és könnyű étket varázsolhatunk az asztalra. A hekket általában olajban sütjük, vigyázzunk arra, hogy az olajat ne hevítsük túl, hogy ne égessük meg a panírt. A hekk elkészítésénél a fűszerek használatát ne vigyük túlzásba, csak só, bors, némi petreszelyem kell a „boldogsághoz”. Természetesen igény szerint megbolondíthatjuk fokhagymával, mediterrán fűszerekkel is, nem túlzottan karakteres íze magának a hekk halnak ezt megengedi, ha helyesen kombináljuk őket, díjazza is.

Mint általában a halak a hekk is gyorsan megsül. Közepesen forró olajban egy-egy oldalát elég 5-6 percig sütni.

Fagyasztott hekk sütése

Az élő hekk nem szerepel a kínálatban, három formában tudjuk beszerezni. Fagyasztott filé, egész törzs, vagy panírozott formában. Az elkészítésnél ügyelni kell arra, hogy a panírozott hekket azonnal sütni kell, míg a nem előkészített törzseket (filét) előbb feltétlenül ki kell fagyasztani, ellenkező esetben a hús szétmállik, pépes lesz. A kifagyasztásnál semmiképpen ne használjunk meleg vizet, mikróhullámú sütőt! Szobahőmérsékletű vízbe téve (kb. 20 Co) a hús állaga sem biológiailag sem állagát tekintve nem szenved károsodást. A kiolvadás után a hekket csepegtessük le, szabadítsuk meg a pikkelyektől. Irdaljuk be függőlegesen 1,5-2 cm széles csíkokra. Darabonként egy csapott kiskanál sóval sózzuk be, majd tegyük papírra, szűrőbe.

Miután a fölös nedvet a halhús kiengedte, nem fog szétesni sem elpépesedni a sütés során.

Hekk filé

Hekk sütése sütőben

A hekk elkészítési módjának egyik legkeldveltebb formája. Előnyei az egyszerűsége, kevesebb olajfelhasználás, valamint a kevesebb odafigyelés. Mondhatnánk, hogy mindent beleteszünk a tepsibe és készre sütjük, de azért ennek a módnak is megvannak a kis titkai. A fent leírt előkészítés után a hekket befűszerezzük, vajjal megkenjük, majd 200 C⁰ -ra előmelegített sütőbe tesszük. 30 perc alatt a hekk készre sül. Félidőben a halakat forgassuk meg. A tepsiben sült hekket elkészíthetjük lefóliázva is, amennyiben krumplival, zöldségekkel együtt sütjük, ez inkább párolás, melynek során az ízek egy egésszé állnak össze.

Hekk panír

Néhány szóban a sült hekk „bundájáról”. A hekk panír a legalapvetőbb panírok egyike. Liszt, őrölt pirospaprika, valamint tetszés szerint bors kell hozzá.

Most már tudjuk, amit kell, süssünk hekket!

Fagyasztott hekk receptek

Hekk legegyszerűbben

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 egész hekk törzs
  • 4 kiskanál só
  • 300 gr liszt
  • 70 gr őrölt pirospaprika
  • 5 dl olaj a sütéshez
  • 1 kg krumpli
  • savanyúság tetszés szerint

A kiolvasztott, megtisztított hekk törzseket beirdaljuk (kb 1,5 cm-es csíkokra), besózzuk (a vágásokban is). A lisztet elkeverjük a pirospaprikával és megforgatjuk benne a haltörzseket. Felforrósítjuk az olajat (közepesen, ne túl forróra, a panír megéghet), majd a halakat  10-12 percig pirosra sütjük, pár percenként megforgatva. Ropogósra sütjük a krumplit, a hallal, savanyúsággal tálaljuk.

Hekk sütése - Receptek kezdőknek

Hekk sütése legegyszerűbben

Hekk majonézes öntettel

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 egész hekk törzs
  • 2 kiskanál só
  • 150 gr liszt
  • 50 gr őrölt pirospaprika
  • 3 dl olaj a sütéshez
  • 50 gr majonéz
  • 100 gr tejföl
  • fűszerek az öntethez (bazsalikom, oreganó, bors)
  • 3 db nagyobb krumpli

Az előkészített haltörzseket beirdaljuk, besózzuk. Pirospaprikás, lisztes panírban közepes lángon pirosra sütjük. A majonézt és a tejfelt összekeverjük, borssal, oreganóval, bazsalikommal tetszés szerint fűszerezzük. A krumplikat hajában megfőzzük, megtisztítjuk, kockára vágjuk. A sült hekket és a krumplit leontjük az öntettel, tetszés szerint petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

Hekk majonézes öntettel

Hekk sütése – Hekk majonézes öntettel

Tepsis, zöldséges hekk

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 egész hekk törzs
  • 100 gr vaj
  • 400 gr zöldségkeverék (lehet fagyasztott is)
  • só, bors

A zöldségkeveréket a tepsibe fektetett alufóliába tesszük, amelyet 50 gr vajjal átkentünk. Erre kerülnek a beirdalt, besózott hekktörzsek, melyeket a maradék felolvasztott vajjal leöntünk. Lezárjuk felül az alufóliát és 200 Co _ ra előmelegített sütőben 25-30 alatt készre pároljuk.

JÓ ÉTVÁGYAT!

Hasznosnak találta a cikket?

Hasonló cikkek a blogoldalról

 

Hasonló cikkek ebből a kategóriából

Mennyi idő alatt megy ki az alkohol

Mennyi idő alatt megy ki az alkohol

Szinte nincs ember aki ne próbálta volna ki az alkoholt, akár csak egy köszöntő pezsgő erejéig is. Mit tudunk róla? Azon kívül hogy bódít és nagy mennyiségben fogyasztva káros szervezetünkre, valljuk be nem sokat. Pedig illene! Minden alkohol egyforma, miért okoz fejfájást ha túlzásba visszük, mennyi idő alatt távozik szervezetünkből? Csak néhány az általános kérdések közül.