Mai dátum: 2024. június 13. (csütörtök) Mai névnap: Antal, Anett

POS terminál összehasonlítás

POS terminál összehasonlítás

POS terminálok – mire kell figyelni

2021. január 1-től a pénztárgépet használó kereskedőknek biztosítaniuk kell az elektronikus fizetés lehetőségét. Az elektronikus fizetési opciók közül a bankkártya terminál (POS terminál) – bankfüggetlen POS terminál – az egyik legjobb és legtökéletesebb megoldás.

Hazánkban több százezer kassza van forgalomban, ebből becslések szerint 40-60 ezres nagyságrendre tehető azok száma, melyek még nem rendelkeznek elektronikus fizetési alternatívával.

Sok vállalkozás eddig halasztotta az elektronikus fizetési lehetőség bevezetését, annak infrastruktúrája miatt. Pedig ez a rendszer a szolgáltatónak és a vásárlónk is előnyös, nem beszélve arról, hogy számos webshop alkalmazza.

POS terminál összehasonlítás

POS terminál

POS terminál összehasonlítás

A világ folyamatosan áttér az érme- és papír alapú fizetésekről, mint például a készpénz és a csekkek, az elektronikus fizetési megoldásokra,  például a fizetési kártyákra és a mobiltelefonos vásárlásokra.

A technika fejlődésével a bankkártya-elfogadás ellátási háttere egyre olcsóbb lesz: azt pedig már megszoktuk, hogy plasztik helyett sokan a mobiltelefonjukba digitalizált bankkártyájukkal vásárolnak, ugyanakkor az okostelefonok ma már egy applikáció segítségével arra is alkalmasak, hogy bankkártya-elfogadóvá váljanak. A piac növekedését elsősorban az elektronikus fizetések növekvő bevezetése ösztönzi főleg a feltörekvő piacokon.

A fejlett piacok viszonylag telítettek a POS terminálok átvétele szempontjából. Az OTP például a SimpleBusiness rendszert ajánlja, mint fizetési pont terminál, ha a vállalkozás éves árbevétele 30 millió Ft alatti.

MasterCard, Maestro, VISA, VISA Electron, Vpay, American Express (Magyarországon kizárólagos joggal), JCB, Union Pay és OTP-emblémával ellátott bankkártyával tudunk fizetni. Mindezek mellett az Erste és Takarékbank esetében Szép kártya elfogadására is lehetőséget biztosítanak.

Bankfüggetlen POS terminál

Sumup terminál bemutatása

Ennek a módszernek szinte csak előnyei vannak és tranzakciós díjak is minimálisak:

 • Minden betéti és hitelkártyát elfogad: egyszerű Bluetooth kapcsolódás a kompatibilis iOS / Android okostelefonnal, valamint tablettel.
 • Könnyű feliratkozási lehetőség: 100 % online! Semmi papírmunka!
 • Air kártyaolvasó: akár 500 tranzakció végezhető vele, hátránya, hogy WI-FI csatlakozás szükséges.
 • Ezzel szemben a 3G kártyaolvasó bármikor használható, ugyanakkor kevesebb (50) tranzakció bonyolítható le vele.
 • A bankkátya leolvasó készülék ára egyszeri díj (alig 60.000 Ft), a korlátlan adatforgalmat generáló SIM kártya már tartozék és nincsenek rejtett költségek.

A mypos.eu oldalon bankkártya terminálok között válogathatsz: 10.000 Ft-tól közel 100.000 Ft-ig többféle méretben és kialakításban böngészhetünk.

QR kódos fizetési megoldások

A lehetőség a webshopoknak.

Ezzel a fizetési móddal például a webáruház készítés esetén már érdemes számolni, már meglévő webáruház tulajdonosoknak pedig a  számlázó integráció során van lehetősége a vásárlónak QR kódos fizetést küldeni.

Maga QR (angolul: quick response) név egy olyan mátrix vonalkód védjegye, amelyet 1994-ben hoztak létre a japán autóipar számára. Azóta számos összefüggésben használják, például marketingben és információmegosztásban, de ez egyúttal népszerű módja a mobil fizetések végrehajtására is.

Négy fontos előnyét különböztetjük meg:

 • Nagy mennyiségű adatot tárol
 • Képernyőről beolvasható, nemcsak papírról
 • Akkor is könnyen felismerhető, ha a kód egy része megsérült
 • Biztonságos, mert az információk titkosítottak

A QR-kód beolvasásakor a mátrix vízszintes és függőleges mintázatát az okostelefonon lévő szoftver dekódolja, és karakterláncokká formálja. Ezeknek a karaktereknek a parancsától függően a telefon megnyithatja a böngésző linkjét, megerősítheti a fizetési információkat vagy akár ellenőrizheti a földrajzi helyzetünket.

QR-kód mint marketing megoldás használata vállalkozások számára.

Képzeljük el, hogy egy QR-kód, amely a cége egyik termékére mutat ezáltal megkönnyíti a vásárlók dolgát.

Pro tipp: Készítsen ingyenes QR kódot online

A QR-kód három kis négyzetével tűnik ki a bal alsó és a felső sarokban, valamint a jobb felső sarokban. A teljes kód négyzet alakú, amely kis négyzetekből „összerakott” mátrixból áll. A kis négyzetek száma oldalanként változhat, például 33 x 33 vagy 177 x 177. Mivel az információ két irányban található, sokkal több adatot tud tárolni, mint egy egydimenziós vonalkód.  Így ezek lehetővé teszik a fizetés feldolgozásához hasznos titkosítást.

QR kód POS terminál

Hogyan működnek a QR-kódos fizetések

A lineáris vonalkódokkal ellentétben, amelyeket csak egy lézer vonalkód-leolvasó tud papírról olvasni, a QR-kódok papírról és képernyőkről egyaránt beolvashatók. Ezért gyakoriak a QR-kódok egyes online áruházakban és alkalmazásokban. A QR-kód feldolgozásához a következők egyikére van szükség:

 • Okostelefon vagy táblagép beépített kamerával
 • Vonalkód-olvasó, amely képes beolvasni a QR-kódokat

Az iPhone és Android okostelefonok is képesek beolvasni a QR-kódokat közvetlenül a kameraalkalmazásból, amennyiben a legújabb iOS vagy Android szoftvert használjuk. Egyszerűen kinyitjuk a fényképezőgépet, és a QR-kód felé irányítjuk, amely azonnal felismeri, és megjeleníti az értesítést, amelyre csak rá kell klikkelnünk.

Mobil pénztárcák – kártyaadatok nélküli gyors vásárlás

Maga a mobil pénztárca egy virtuális tárca, amely a fizetési kártya adatait mobil eszközön tárolja. A mobiltárcák kényelmes módja a felhasználónak a bolti fizetések végrehajtására, és a mobil pénztárca-szolgáltatónál felsorolt kereskedőknél használhatók.  A mobil pénztárca egy okostelefonra telepíthető applikáció, vagy az okostelefon meglévő beépített szolgáltatása. A mobil pénztárca hitelkártya, betéti kártya, kuponok vagy jutalomkártyák adatait tárolja.

Miután az alkalmazás telepítve van, és a felhasználó beírja a fizetési információkat, a pénztárca ezeket az adatokat tárolja azáltal, hogy minden egyes regisztrált kártyához személyes azonosító formátumot, például számot vagy kulcsot, QR-kódot párosítja össze.

A legismertebb – nemzetközi – digitális pénztárcák közül Magyarországon az Apple Pay és a PayPal érhetők el. A Google Pay jelenleg nem elérhető itthon. A hazai piacon a kiemelkedő eredményeket ért el a Barion, Sipmle  digitális pénztárca szolgáltató. Amikor a felhasználó fizet egy kereskedőnek, a mobilalkalmazás NFC technológiát használ, amely rádiófrekvenciákat közvetít az eszközök közötti kommunikációhoz.

Az NFC a felhasználó számára létrehozott személyi azonosító formátumot használja arra, hogy a fizetési információkat közölje a kereskedő POS (point-of-service) termináljával.

A PayPal mobil pénztárcája például lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a vásárlás során mobiltelefonszámukkal fizessenek. A tranzakció jóváhagyásához a telefonszámot össze kell párosítani a felhasználó PayPal-fiókjával. Míg a PayPal telefonszámokat használ, más mobil pénztárcák más, a felhasználó számára azonosítható személyes szolgáltatásokat alkalmaznak.

A LevelUp mobil pénztárca QR-kódokat használ, amelyeket a pénztárnál lehet beolvasni. Az ilyen fizetési rendszerekkel az adatlopások és a csalások is visszaszoríthatóak.

Mit kell tennünk

A vállalkozásunk számára a legjobb megoldást érdemes választani és fel kell készülnünk még a törvény életbe lépése előtt. A legjobb felhasználói felületek „láthatatlanok”: olyan egyszerűek és intuitívak, hogy a rendszer használata magától értetődik. Ez nem csak csökkenti a kiskereskedőknek az alkalmazottak képzésére fordított időt, hanem hatékonyabbá teszi a működést, és ami talán a legfontosabb, örömet okoz az ügyfeleknek.

Hosszabb távon kell gondolkodnunk, hogy maga a vásárlás a vevőink számára ÉLMÉNY legyen!

Tájékoztassuk vásárlóinkat készítsünk posztot a Facebook oldalunkra, küldjünk hírlevelet vásárlóinknak, frissítsük a Google cégem profilunkat.

Jelentkezz online marketing tanácsadásra, így növelheted vállalkozásod bevételeit.

Olvasd el hogyan lehet a legjobb marketing ügynökséget megtalálni.

Hasznosnak találta a cikket?

Hasonló cikkek a blogoldalról

 

Hasonló cikkek ebből a kategóriából