Mai dátum: 2024. július 14. (vasárnap) Mai névnap: Örs, Stella

Hogy védekezzünk megfázás ellen

Hogy védekezzünk megfázás ellen

A megfázás első jelei általában a torokfájás és az orrfolyás, majd a köhögés és a tüsszögés következik. A legtöbb ember körülbelül 7-10 nap alatt gyógyul fel a közönséges náthából. Ön is csökkentheti a megfázás kockázatát, tehet a megfázás ellen, ha gyakrabban mos kezet, kerüli a beteg emberekkel való szoros érintkezést, és nem érinti meg az arcát mosatlan kézzel.

A megfázás a fő oka annak, hogy a gyerekek kimaradnak az iskolából, a felnőttek pedig a munkából. Magyarországon rengeteg megfázásos eset fordul elő minden évben. A felnőttek évente átlagosan 2-3 megfázáson esnek át, a gyerekek pedig még ennél is többször.

A legtöbb ember télen és tavasszal fázik meg, de az év bármely szakában előfordulhat a nátha.

Megfázás tünetei általában a következők:

 • torokfájás
 • orrfolyás
 • köhögés
 • tüsszögés
 • fejfájás
 • testfájdalmak

A legtöbb ember körülbelül 7-10 napon belül felépül, azonban a legyengült immunrendszerrel, asztmával vagy légzőszervi betegségekkel küzdő embereknél akár súlyosabb betegség, például hörghurut vagy tüdőgyulladás is könnyen kialakulhat.

Hogyan védheti meg magát nátha, megfázás ellen

A megfázást okozó vírusok a levegőn keresztül és szoros személyes érintkezéssel terjedhetnek egyik emberről a másikra, de megfertőződhet a fertőzött személy légúti váladékával való érintkezés útján is. Ez akkor történhet meg, ha kezet fog valakivel, aki megfázott, vagy megérint egy olyan felületet, például egy kilincset, amelyen légúti vírusok vannak, majd hozzáér a szeméhez, a szájához vagy az orrához.

Így segíthet csökkenteni a megfázás kockázatát:

A megfázás elleni védekezésben segíthet ha gyakran megmossa a kezét szappannal és vízzel. Mossa mindkét kezét legalább 20 másodpercig, és segítsen a gyerekeknek is ugyanezt tenni. Ha szappan és víz nem áll rendelkezésre, használjon alkoholos kézfertőtlenítőt. A megfázást okozó vírusok a kezünkön élnek, így a rendszeres kézmosás tényleg megvédhet a megbetegedéstől.

Kerülje a szem, az orr és a száj érintését mosatlan kézzel. A megfázást okozó vírusok így bejuthatnak a szervezetébe, és megbetegíthetik.

Tartsa távol magát a beteg emberektől. A beteg emberek a náthát okozó vírusokat másokkal való szoros érintkezés révén terjeszthetik.

Hogyan védjünk meg másokat

Ha megfázott, kövesse az alábbi tippeket, hogy megelőzze a betegség másokra való átterjedését:

 • Maradjon otthon, amíg beteg és addig tartsa távol a gyermekeit is az iskolától vagy az óvodától.
 • Kerülje a másokkal való szoros érintkezést, például az ölelést, a csókolózást vagy a kézfogást.
 • Köhögés vagy tüsszentés előtt távolodjon el az emberektől.
 • Köhögjön és tüsszentsen egy zsebkendőbe, majd dobja el, vagy köhögjön és tüsszentsen az ingujj felső részébe, teljesen eltakarva a száját és az orrát.
 • Köhögés, tüsszentés vagy orrfújás után mosson kezet.
 • Fertőtlenítse a gyakran érintett felületeket és tárgyakat, például játékokat, kilincseket és mobil eszközöket.

A megfázás ellen nincs védőoltás.

Hogyan érezzük jobban magunkat

A megfázás ellen nincs valódi gyógymód. Ahhoz, hogy jobban érezze magát, sokat kell pihennie és sok folyadékot kell innia.

A vény nélkül kapható gyógyszerek enyhíthetik a tüneteket, de a megfázás nem múlik el gyorsabban. Mindig olvassa el a címkét és a gyógyszereket az utasításoknak megfelelően használja.

Beszéljen az orvosával, mielőtt gyermekének vény nélkül venne megfázás elleni gyógyszereket, mivel egyes gyógyszerek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek gyermekek számára nem ajánlottak.

Az antibiotikumok nem segítenek a légúti vírus okozta megfázásból való felépülésben. Nem hatnak a vírusok ellen és ha feleslegesen szedi őket, megnehezíthetik a szervezet számára a jövőbeli bakteriális fertőzések elleni küzdelmet.

Mikor kell orvoshoz fordulni

Hívja fel orvosát, ha Önnél vagy gyermekénél az alábbi állapotok közül egy vagy több jelentkezik:

 • 10 napnál tovább tartó tünetek
 • a tünetek súlyosak, vagy szokatlanok
 • ha gyermeke 3 hónaposnál fiatalabb és lázas, vagy letargikus
 • Azonnal hívja orvosát akkor is, ha Önnél nagy a kockázata az influenza súlyos szövődményeinek, és olyan influenzaszerű tünetek jelentkeznek, mint a láz, hidegrázás, izom- vagy testfájdalom. Az influenza szövődményeinek magas kockázatának kitett személyek közé tartoznak a kisgyermekek (5 évesnél fiatalabbak), a 65 éves és idősebb felnőttek, a terhes nők, valamint az olyan személyek, akik bizonyos betegségekben, például asztmában, cukorbetegségben és szívbetegségben szenvednek.

Orvosa meg tudja állapítani, hogy Ön, vagy gyermeke csak megfázott, vagy influenzás és kezelést javasolhat a tünetek enyhítésére.

Hogy védekezzünk megfázás ellen

Hogy védekezzünk megfázás ellen

Mi okozza a megfázást

A náthát számos különböző légúti vírus okozhatja, de a rhinovírusok a leggyakoribbak. A rhinovírusok asztmás rohamokat is kiválthatnak, és összefüggésbe hozták őket az arcüreg- és fülgyulladásokkal. Egyéb vírusok, amelyek megfázást okozhatnak, a légúti szinciális vírus, a humán parainfluenza vírusok, az adenovírus, a gyakori humán koronavírusok és a humán metapneumovírus.

Ismerje fel a különbséget a nátha és az influenza között

Az influenzavírusok által okozott influenza szintén a náthával egy időben terjed és okoz megbetegedést. Mivel e két betegségnek hasonlóak a tünetei, nehéz (vagy akár lehetetlen) különbséget tenni közöttük pusztán a tünetek alapján. Általában az influenza tünetei rosszabbak, mint a nátháé és gyakrabban járnak lázzal, köhögéssel, torokfájással, orrfolyással és/vagy orrdugulással, izom- vagy testfájdalommal, fejfájással és fáradtsággal. Az influenzának nagyon súlyos szövődményei is lehetnek.

A orvosok az influenza megelőzésének első és legjobb módjaként az éves influenza elleni védőoltást ajánlják, ha pedig mégis elkapja az influenzát, akkor a vírusellenes gyógyszerek jelenthetik a megoldást.

További hasznos cikk megtekintése a haspuffadásról ide kattintva. Kíváncsi lehet-e kapni megfázásra gyógyszert Online Patikában?

Hasznosnak találta a cikket?

Hasonló cikkek a blogoldalról

 

Hasonló cikkek ebből a kategóriából

egészséges életmód

Egészséges életmód tippek

Előzd meg az egészségügyi problémákat, és élvezd az élet minden percét teljes erőbedobással! Ebben a cikkben minden szükséges információt megadunk, hogy megteremthesd magadnak az egészséges életmód alapjait. Megtudhatod, hogyan építheted be az egészséges étkezést a mindennapokba, miért kulcsfontosságú a rendszeres mozgás, és hogyan őrizheted meg mentális egyensúlyod a stresszes hétköznapok során.