Mai dátum: 2024. június 13. (csütörtök) Mai névnap: Antal, Anett

Mennyi idő alatt megy ki az alkohol

Mennyi idő alatt megy ki az alkohol

Szinte nincs ember aki ne próbálta volna ki az alkoholt, akár csak egy köszöntő pezsgő erejéig is. Mit tudunk róla? Azon kívül hogy bódít és nagy mennyiségben fogyasztva káros szervezetünkre, valljuk be nem sokat. Pedig illene! Minden alkohol egyforma, miért okoz fejfájást ha túlzásba visszük, mennyi idő alatt távozik szervezetünkből? Csak néhány az általános kérdések közül.

Alkohol hatása a szervezetre

Mi is az alkohol? Alapjában két fajtája létezik, az etil-alkohol (etanol, borszesz, C2H5OH) és a metil-alkohol (metanol, faszesz, CH3OH). Az utóbbi erősen mérgező, májkárosító hatású, kis mennyiségben teljes vakságot okozhat, 50-75 gr elfogyasztása esetén pedig biztos a halálos kimenetel. A továbbiakban az etanollal foglalkozunk, az emberi fogyasztásra szánt italok bódító összetevőjével.

Depresszáns, a pszichoaktív drogok közé tartozik, ezen kívül minden sejtet rombol, tehát minden szervre károsan hat. Italok formájában juttatjuk leggyakrabban szervezetünkbe. A nyelőcsövön áthaladva egészen a gyomorig semmilyen vegyi átalakuláson nem megy keresztül, majd elkezdődik a véráramba való felszívódás. Az alkohol nagy része mégis a vékonybélen keresztül szívódik fel.

A vérbe került alkohol ezután eljut a májig, amely bizonyos mennyiségét képes lebontani, túlzott mennyiség esetén azonban egy része visszakerül a vérkeringésbe. Igy jut el a szervezet minden részébe, az agyba is, ahol a szürkeállományt visszafordíthatatlanul károsítja. Ezt az állapotot nevezzü hétköznapi nyelven bódultságnak, illetve nagyobb mennyiség esetén részegségnek.

Miért fáj a fejem az alkoholtól

Tény hogy az alkoholfogyasztásnak számos oka lehet. Leegyszerűsítve, iszunk örömünkben, még gyakrabban ha valami bánatunk van. Októl függetlenül másnap általában jelentkezik a fejfájás. Ennek több oka lehet. Az alkohol értágító hatásának következtében csökken a vérnyomás (az agyban levő véredények kitágulnak), valamint a vércukorszint.

Miért fáj a fejem az alkoholtól

Az agy így nem kap elegendő oxigént a megfelelő működéshez. Ennek velejárója a fejfájás, gyengeség és a motorikus képességek drasztikus csökkenése. Felgyorsul az anyagcsere folyamata, szervezetünk igyekszik megszabadulni a toxikus anyagoktól és az elhalt sejtektől. Ennek következtében sok hasznos ásványi anyag is távozik a szervezetből, mielőtt felszívódhatna. Továbbá, nagy a folyadékvesztés, ami dehidrációhoz vezet (ezért vagyunk folyamatosan szomjasak egy-egy átmulatott éjszaka után).

Nem utolsó sorban, nagyon sokan fokozottan érzékenyek vagyunk a szulfitokra, szervezetünk jelenlétükre migrénes fejfájással reagál. Ez a természetes kén származék leggyakrabban a borokban található (a gyártó, forgalmazó köteles feltüntetni a cimkén). Borivó nemzet lévén (a pálinka mellett természetesen) így gyakori nálunk a fejfájás.

A felsoroltakon kívül az alkoholfogyasztás utáni fejfájás okozói még az anyagcsere zavar, gyomorfal irritációja, glükóz hiány, álmatlanság, fellépő aritmia, érgörcs, stb..

A fejfájás (másnaposság) enyhítésére több módszer alkalmazható. Igyunk sok ásványvizet, pótolva ezzel a vízveszteséget, s egyben a kiürült ásványi anyagokat is. Bevált népi gyógymód a savanyúkáposzta leve, ezzel azonban csínján, mert hasmenést okozhat. Segíthet még a hideg borogatás, tejtermékek, aktív szén, és nem utolsó sorban a medikamentumok (Aszpirin, Analgin, stb.). Legjobban tesszük viszont ha a mérsékletesség jegyében elkerüljük a kellemetlen utóhatásokat.

Alkohol kiürülése a szervezetből

Az alkohol az anyagcsere útján távozik szervezetünkből. Lebontása a májban zajlik (oxidációs folyamat), minek során az alkohol legnagyobb része átalakul bomlástermékekké (acetaldehid, ecetsav), melyek a véráramon keresztül, kiválasztás után a vizelettel távoznak.

Mennyi idő alatt megy ki az alkohol

Kisebb része, mindössze 5-10% lebontatlanul hagyja el a májat és szintén a vizelettel, illetve a tüdőn keresztül (alkoholos lehelet) távozik. A májnak természetesen megvan a lebontási kapacitása, átlagosan óránként 0,1 gramm alkohol lebontására képes testsúlykilogrammonként. Ennek függvényében néhány adat, 80 kilógramm testsúly esetében.

Az alkohol általános lebomlási, kiürülési időtartama

Elfogyasztott szeszesitalIdőtartam
1 dl pezsgő, vermut2 óra
2 dl asztali bor2 óra
1 dl desszert bor2-3 óra
0,5 l sör3 óra
5 cl likőr2-3 óra
1 koktél2-4 óra
5 cl konyak2-3 óra
5 cl pálinka2-4 óra
5 cl vodka2-3 óra
5 cl whisky2-3 óra
5 cl gin2-3 óra
5 cl rum /kommersz/2-3 óra
5 cl „erős rum”3-4 óra
5 cl „extra erős rum”4-6 óra

Forrás: OBB – Baleset-megelőzési kézikönyv

1 deci pálinka mennyi idő alatt ürül ki

A kiürülés ideje a fenti adatokat figyelembe véve kb. 4 óra (50%-os tömény pálinka esetében).

1 sör (0,5 L) mennyi idő alatt megy ki

Amennyiben átlagos 4%-os alkoholtartalmú sörről beszélünk, akkor ez az idő 2-2,5 óra.

Mindez természetesen függ a máj állapotától, az elfogyasztott élelmiszertől és egyéb szubjektív tényezőktől, így ne alapozzunk rá teljes mértékben.

Alkohol meddig mutatható ki a vérben

Hiába zajlott le a lebontási folyamat a májban, ahhoz hogy az alkohol teljes mértékben távozzon a vérrendszerből kb. egy napra van szükség, valamint az idegrendszerre gyakorolt hatása nem feltétlenül szűnik meg ezt követően sem. Vezetők esetében ezt nem árt figyelembe venni, hiszen az érvényben levő zéró tolerancia törvény szerint semmilyen véralkoholszint nem megengedett.

Mennyi idő alatt megy ki az alkohol - alkoholszonda

Egyszerűsítve, ha ittunk, legalább aznap ne vezessünk!

Hasznosnak találta a cikket?

Hasonló cikkek a blogoldalról

 

Hasonló cikkek ebből a kategóriából

Csengőhangok - legyen a tiéd is egyedi

Csengőhangok – legyen a tiéd is egyedi

Magyarországon 1990-ben a Westel hálózaton keresztül megcsörrent az első hívás. Igen csak “csörrent”, nem zenét játszott. Azóta eltelt 33 év, számos generációja a mobiltelefonoknak megjelent, hogy szinte szempillantás alatt egy új modell váltsa fel. Ma már az okostelefonok korát éljük. Sok minden változott az évek során, de a csengőhangok testreszabhatósága modelltől függetlenül, mindmáig nagy vonzerővel bír.